Campingstekkers en caravan-laders!

  • Geplaatst op
Campingstekkers en caravan-laders!

De vakantie is in volle gang. Dit moet je weten over stekkers voor de camping en acculaders voor de caravan!

De vakantie is in volle gang. Dit moet je weten over stekkers voor de camping en acculaders voor de caravan!

Druppellader.com verkoopt niet alleen – óók informeren we uitgebreid over onze producten en mogelijkheden daarvan. In deze zomerse vakantietijd brengen we twee van onze informatiepagina’s nogmaals voor het voetlicht. Omdat ze wel eens goed van pas kunnen komen; met vakantie op de boot, op de camping en tijdens het bijbehorende verblijf in de caravan.

1 De CEE stekker – wat is het, en welke accessoires zijn er?

Ook op buitenlocaties zoals op de camping is voor veel apparaten stroom nodig...

... maar in tegenstelling tot het reguliere stroomnet met Schuko aansluitingen dat we thuis gebruiken, zijn er in de buitenlucht meestal CEE stroompalen en stroomkasten die 230V 50-60Hz stroom leveren.

Om apparaten met een Schuko stekker aan te sluiten, is een verloop (adapter) en een verlengkabel nodig om de afstand tussen de CEE bron en de gebruikslocatie te overbruggen. Dit maakt het mogelijk om diverse elektrische apparaten, zoals campingkoelkasten, caravan-tv’s, lampen en opladers van stroom te voorzien.

Kenmerken van de CEE Stekker:

- Herkenbaar aan de blauwe kleur (soms geel bij walstroom) en de aanduiding 'CEE'.

- Heeft drie polen, inclusief een dikkere aardepin.

- Gemaakt volgens de industriële NEN norm IEC 60309.

- Veelal spatwaterdicht (IP44, IP56, IP63), geschikt voor buitengebruik.

- Het standaard voltage is 220-230 volt met een frequentie van 50-60Hz.

 

 

Gebruik van de CEE Stekker

Afstand overbruggen: CEE verlengkabels of haspels overbruggen de afstand tussen de stroompaal en de gebruikslocatie. Verlengkabels zijn in verschillende lengtes beschikbaar en gemaakt van slijtvast materiaal. De haspels combineren de verlengkabels met verloopstukken, voor een efficiënte stroomvoorziening.

Overgang van CEE naar Schuko/NEMA: adapters of verloopstukken maken de omschakeling mogelijk, om apparaten met een standaard stekker ‘gewoon’ te kunnen aansluiten.

Andere belangrijke CEE accessoires

De CEE inlet is feitelijk een inbouwcontactdoos, voor campingstroom of voor walstroom, aan de buitenzijde van het voertuig (of vaartuig), met polen. Daarin steek je de vrouwelijke zijde van de CEE campingstekker. Aan de achterkant van de CEE inlet wordt de link naar de Schuko wandcontactdoos voor binnen gemaakt. De inlet is bijna altijd voorzien van een waterdichte bajonet sluiting en van een afsluitbaar deksel.

De CEE outlet is feitelijk het stopcontact. Tussen de inlet aan de buitenzijde en de outlet aan de binnenkant ligt een kabelverbinding, vaak ook met een aardlekschakelaar ertussen. De losse CEE outlet die je kunt kopen, is doorgaans een walstroomoutlet, want bedoeld voor de boot of ander vaartuig als 230V invoer. Een camper is meestal ook aan binnenzijde voorzien van de benodigde Schuko (of NEMA) stopcontacten. De CEE walstroomoutlet is alleen te gebruiken met de daarvoor bestemde schuko walstroomkabels.

De CEE aardlekbeveiliging is een kleiner elektrisch kastje met Schuko stopcontact en stroomonderbreker, bestemd voor het walstroomsysteem. Dit 'electrical cabinet' met aardlekbeveiliging heeft een isolerende, waterdichte behuizing en is veelal standaard voorzien van een elektriciteitskabel.

CEE stekkerdozen zijn meestal meervoudig en hebben meerdere Schuko uitgangen. Ze zijn goed geïsoleerd en waterdicht, met extra stevige behuizing en kabels, ontworpen voor buitengebruik.

Lees meer over CEE stekkers en overige accessoires, voor op de boot en op de camping!

2 Acculaders voor de caravan (en camper)

Bij het kiezen van de beste acculader voor een caravan speelt het type accu een cruciale rol. De meeste caravans en campers gebruiken deep cycle accu’s, zoals semi-tractie of tractie accu’s, met een capaciteit van bijvoorbeeld 110Ah. De gewenste laadtijd is ook een belangrijke factor; gebruikers willen vaak dat de accu na een avond en nacht volledig opgeladen is. Dit vereist een acculader die ongeveer 10A kan leveren en van goede kwaliteit is, zodat deze betrouwbaar een deep cycle accu kan opladen zonder zelf schade op te lopen.

Berekening van het benodigde laadvermogen

De laadtijd kan berekend worden door de capaciteit van de accu (in Ah) te delen door het laadvermogen van de lader (in A), en daar 10% bij op te tellen vanwege het verminderde laadvermogen bij een bijna volle accu. Voor een 110Ah accu met een 10A lader, is de berekening als volgt: 110 / 10 = 11, plus 10% = ongeveer 12 laaduren. Dus een volledig lege 110Ah accu heeft ongeveer 12 uren nodig om volledig op te laden met een 10A lader.

Goede keuze: CTEK acculaders

De CTEK acculaders worden sterk aanbevolen voor het opladen van tractie accu’s. Voor een 110Ah accu die binnen een avond/nacht opgeladen moet zijn, is de CTEK MXS 10 een uitstekende keuze. Voor minder urgente laadbehoeften of kleinere accu’s zijn de CTEK MXS 7.0 en MXS 5.0 ook geschikte opties. Voor snellere laadbehoeften of grotere accu’s is de CTEK PRO25S aan te bevelen.

 

Extra stille acculaders: CTEK M-serie

Voor caravans, campers en boten, waar de acculader dicht bij slaapruimtes geïnstalleerd kan worden, biedt de CTEK M Serie een oplossing met een nachtstand. Modellen zoals de M200 en M300 hebben deze functie, die zorgt voor lager vermogen laden zonder koeling, waardoor ze stiller zijn. De M200 laadt met 15A en de M300 met 25A, en zijn bedoeld voor vaste montage met eyelets voor aansluiting op de accupolen.

Dankzij deze richtlijnen kunt u de juiste acculader voor uw caravan of camper selecteren. En zo óók op de camping zorgen voor een efficiënte en betrouwbare stroomvoorziening.

Wij wensen u een fijne vakantie!

Team Druppellader.com