Soorten accu’s
- Geplaatst op
Er bestaan natte accu’s, droge accu’s, startaccu’s, stationaire accu’s en nog veel meer verschillende soorten accu’s. Batterijen en accu’s worden dan ook op veel verschillende manieren gebruikt. Ook worden ze uit verschillende materialen gemaakt. In dit artikel wordt beschreven welke accu’s er zijn, waarvoor ze gebruikt worden en wat de voor- en nadelen zijn.
Loodaccu’s
Dit is één van de oudste soort accu’s. Ook wordt deze accu het meest gebruikt in auto’s en hebben ze veel voordelen. Ze bestaan enkel uit water, zwavelzuur en lood en zijn simpel qua bouw. Ten slotte zijn ze vrij goedkoop en leveren een hoge spanning en een hoge elektrische stroom. Er zijn drie categorieën binnen de loodaccu’s: de startaccu, de stationaire accu en de tractie-accu. Ook is er een verschil tussen natte en droge accu’s. Deze laatste bestaat uit enerzijds gel-accu’s en anderzijds AGM-accu’s. Veel acculaders zijn geschikt voor het opladen van loodaccu’s. U dient hierbij rekening te houden met het aantal volt (6, 12 of 24 volt) en het aantal ampère-uur (Ah) van de accu.
Startaccu’s
Deze accu moet gedurende een korte periode (aantal seconden) een grote hoeveelheid stroom leveren. Ze mogen niet verder ontladen worden dan 20% en worden vaak gebruikt in auto’s, aangezien er een hoge stroomstoot nodig is om de motor te starten. Deze accu’s bevatten veel en dunne loden platen. Een voordeel is het feit dat het zeer goedkope accu’s zijn, maar de capaciteit kan snel achteruit gaan door sterk ontladen en laden door sulfatering.
Stationaire accu’s
Een andere term voor deze accu is een semi-tractie-accu. Het levert een lagere stroom dan een startaccu en wordt vaak gebruikt als back-up bij bijvoorbeeld een stroomuitval in ziekenhuizen. Ze kunnen tot 50% ontladen worden en zijn beter bestand tegen sulfatering.
(Vol)tractie-accu’s
Deze accu wordt gebruikt in heftrucks, hoogwerkers en landbouwmachines. Ze zijn nodig bij werkzaamheden waarbij diepe ontladingen optreden en waarbij de accu elke dag herladen moet worden. Ze kunnen dieper ontladen worden – namelijk tot 80% - en hebben een langere levensduur dan stationaire accu’s. Wel zijn ze duurder.
Natte accu’s
De drie hierboven vernoemde accuty[es zijn elk natte accu's. Ze bestaan uit water, zwavelzuur en lood. De platen met lood hangen in verdund zwavelzuur. Hierdoor ontstaat er een chemische reactie en een spanningsverschil tussen de loodplaten, wat zorgt voor stroom. Ze zijn eenvoudig en relatief goedkoop. Ook leveren ze hoge elektrische stroom en is recyclen makkelijk. Wel moeten ze rechtop vervoerd en gemonteerd worden om lekkage van het zuur te vermijden. Ook kan er waterstofgas vrijkomen, waardoor de accu bijgevuld moet worden met gedestilleerd water.
Droge accu’s
Dit zijn loodaccu’s met een niet-vloeibare inhoud. Ze worden ook VRLA (Valve Regulated Lead Acid) of SLA (Sealed Lead Acid) genoemd en bevatten elektrolyt in de vorm van gel. Ook kan het vloeibare elektrolyt volledig opgenomen worden door speciale glasvezelmatten. Deze accu’s bestaan in twee varianten: gel-accu’s en AGM-accu’s. Bij een gel-accu is de elektrolyt een gel in plaats van een vloeistof. De accu kan in elke positie gebruikt worden, aangezien de gel niet kan uitlopen. Ook hoeven ze niet bijgevuld te worden met gedestilleerd water. Wel zijn ze duurder dan natte accu’s en kunnen ze minder stroom leveren. Ten slotte zorgt het overladen van deze accu voor blijvende schade. Daarnaast bestaan er binnen de droge accu’s, AGM (Absorbed Glass Mat)-accu’s. Hierin wordt het elektrolyt vastgehouden door glasvezelmatten, waardoor de accu niet kan leggen. Het gas dat ontstaat bij gebruik, wordt hergebruikt. Dit betekent dat de accu onderhoudsvrij is. De accu is bestand tegen extreme temperaturen – zowel hoog als laag. Ook hebben ze weinig zelfontlading en een lange levensduur. Hierdoor worden ze gebruikt in dure voertuigen, om zonne- en windenergie op te slaan en voor elektrische rolstoelen.
Andere soorten accu’s
In dit deeltje zullen we een aantal andere soorten accu’s toelichten.
Lithium-ion-accu’s (li-ion)
Deze accu’s worden veel gebruik in consumentenelektronica zoals GSM’s, wegens hun energiedichtheid. Er dient een regelsysteem aan gekoppeld te worden om de spanning te controleren en zo diepe ontlading te voorkomen. Ze zijn lichter in gewicht dan loodaccu’s en hebben een geringe zelfontlading en een lange levensduur. Ook zijn ze milieuvriendelijk. Wel verliezen ze constant een beetje van hun capaciteit. Hierdoor gaan een laptopbatterij bijvoorbeeld slechts drie tot vijf jaar mee.
Lithium-ijzer-fosfaat-accu’s
Dit is een variant van de de lithium-ion-accu is en wordt gezien als zeer recente ontwikkeling op energiegebied. Deze accu’s worden gebruikt in laptops, schepen, fietsen en andere voertuigen. Ze zijn stabieler en veiliger dan li-ion-accu’s. De levensduur is langer, er is sprake van een hogere energiedichtheid en de accu heeft geen last van temperatuurverschillen. Ze zijn licht qua gewicht en er is nauwelijks zelfontlading. Helaas hebben de accu’s een vrij hoge prijs.
Nikkel-cadmium-accu’s
Deze accu is droog, oplaadbaar en gemaakt op basis van cadmium en nikkel. Ze zijn snel op te laden, leveren een hoge piekstroom en hebben een hoge energiedichtheid. Wel heeft de accu vaak last van het geheugeneffect, waardoor de capaciteit terugloopt door veroudering en fout gebruik. In de toekomst worden deze accu’s niet meer gebruikt, wegens de enorm grote milieubelasting. Ze kunnen worden vervangen door nikkel-metaalhydride-accu’s. Dit is een oplaadbare accu op basis van nikkel en metaalhydride. Zij gebruiken – in tegenstelling tot de nikkel-cadmium-accu – geen giftig cadmium. De energiedichtheid is echter lager en de zelfontlading hoger.