Hoe werkt een onderhoudslader?
Lees hier hoe een onderhoudslader werkt. En wat het verschil is of kan zijn met een druppellader. Weten wat onderhoudsladers zoal geautomatiseerd kunnen, en weten hoe je deze moet gebruiken, komt ten gunste van een langdurig goede werking van de accu.
Voorafgaand aan de uitleg van de werking van een onderhoudslader, of druppellader, lichten we eerste beide begrippen toe. Er zijn namelijk nuanceverschillen in het gebruik van beide termen. Om dit beter te begrijpen, leggen we ook het formele verschil met een acculader toe. Er is bij deze drie begrippen veel overlap, maar óók belangrijk onderscheid.
Definitie van Acculader
Om te beginnen: een onderhoudslader of druppellader is óók een acculader, aangezien je er nu eenmaal ook letterlijk accu’s mee kunt laden. Maar een acculader in de pure zin van het woord, doet feitelijk ‘niets anders’ dan acculaden. Dat wil zeggen, deze voedt de deels leeggeraakte accu met stroom, zodat deze weer vol raakt. Alleen, daar blijft het min of meer ook bij. Echte acculaders in de pure zin van het product hebben geen of nauwelijks aanvullende functies. Zo controleren ze niet of de accu vol is. Als deze niet actief afgekoppeld worden, blijven ze gewoon doorladen, ook al is dat slecht voor de accu en de levensduur. Die oudere acculaders verkopen wij NIET.
Natuurlijk is het goed te weten dat, ondanks bovenstaande definiëring, iemand die op zoek is naar een acculader, meestal een aanbod zoekt én krijgt van geavanceerde, veilige laders die wel degelijk méér doen dan puur acculaden alléén.
Definitie van Druppellader
Dan door met de term druppellader. Dat is een soort acculader die de accu met beleid oplaadt, om deze langdurig gezond te houden. De druppellader laadt de accu stapsgewijs bij met een lagere voeding, veelal met de snelheid van een tiende van de maximale accucapaciteit per uur. Vandaar de naam: dit type lader laadt feitelijk druppelsgewijs bij. Mogelijk in het begin van het laadproces wat sneller, totdat een bepaalde level is bereikt. Vanaf dan gaat de druppellader verder met een lagere laadspanning. Dit voorkomt overladen en overspanning, datgene wat zoals gezegd slecht is voor de batterij. Ondertussen zorgt de druppellader wél dat de accu niet (te ver) in een proces van zelfontlading raakt, hetgeen eveneens niet goed zou zijn, aangezien ook dat de maximale werking en levensduur van de accu flink kan inperken.
Een druppellader is een redelijk informele, in de volksmond veelgebruikte term. Het is goed te weten dat, ondanks bovenstaande definiëring, iemand die op zoek is naar een druppellader, doorgaans een aanbod zoekt én krijgt van onderhoudsladers met geavanceerde functies.
Definitie van Onderhoudslader
Wat is de definitie van een onderhoudslader? Dit type lader is feitelijk, formeel gesproken, een acculader, een druppellader én nog veel meer. De onderhoudslader laadt namelijk niet alleen (druppelsgewijs) op, maar heeft diverse aanvullende functies om de accu gezond te houden; preventief, proactief, geavanceerd en ook grotendeels geautomatiseerd.
Een onderhoudslader zorgt voor de beste manier van laden, automatisch afgestemd op het soort accu en op de actuele toestand en geladen capaciteit ervan. Het kan zelf vaststellen hoeveel laadstroom er op enig moment voor de accu in kwestie nodig is, of beter gezegd, het beste is. Dankzij de optimale laadstroom, en dat continu, gaat de accu een maximale levensduur mee (ervan uitgaande dat er geen externe gekke dingen met de accu gebeuren).
Hiertoe laadt de onderhoudslader druppelsgewijs bij (in die zin is het dus óók een druppellader), maar alleen als de accu die extra ‘druppels’ stroom daadwerkelijk behoeft. Daarnaast geven de meeste onderhoudsladers op regelmatige basis, zoals elk uur, een stroompuls af. Dit gebeurt niet om bij te laden, maar om de accu letterlijk actief te houden. Dat ‘in beweging blijven’ is gezond; wat dat betreft verschilt een accu niet van de mens...
Daarbij blijft het, bij een goede, intelligente onderhoudslader, echter niet.
Een geavanceerde acculader heeft ook meerdere functies die te maken hebben met herstel. Denk hierbij met name aan functies zoals voor desulfateren (ontzwavelen) en reconditioneren. Andere functionaliteiten kunnen bijvoorbeeld zijn: een automatische temperatuurcompensatie en een diagnosefunctie. Al deze en andere typische kenmerken van een onderhoudslader lichten we in de navolgende alinea’s toe.
Een onderhoudslader is er voor langdurig onderhoud zonder omkijken. Je laat dit type lader aangesloten op de accu van de auto, motor, boot, camper of vergelijkbare mobiele toepassing, en hij doet automatisch zijn werk. Dat is met name verstandig bij langdurig stilstaan zoals in de winterstalling en/of bij koude temperaturen. De accu blijft dan in goede conditie doordat deze opgeladen en actief wordt gehouden, zonder te overladen. Zoals vermeld kan, indien nodig, de onderhoudslader ook diagnose- en herstelfuncties inzetten.
Het is goed te weten dat iemand die op zoek is naar een onderhoudslader, vaak een aanbod zoekt én krijgt van druppelladers, waarmee dan meestal eigenlijk hetzelfde bedoeld wordt.
Over de werking van een onderhoudslader
Hiervoor heb je kunnen lezen wat we precies bedoelen met een onderhoudslader. Kort gezegd: dat is een lader die de accu geautomatiseerd in topconditie helpt te houden. Enerzijds door een optimaal laadprogramma aan te bieden. Anderzijds door meerdere, geavanceerde functionaliteiten in zich te hebben voor herstel van (licht) beschadigde accu’s. Hoe een onderhoudslader daarbij precies werkt, lees je nu.
Een onderhoudslader is houdt de accu geautomatiseerd in topconditie. Enerzijds door een optimaal laadprogramma aan te bieden. Anderzijds door meerdere, geavanceerde functionaliteiten in zich te hebben voor herstel van (licht) beschadigde accu’s.
Zo werkt een onderhoudslader (in de volksmond vaak ook druppellader genoemd)
Een essentieel kenmerk van de onderhoudslader is dat je deze aan de accu gekoppeld kunt houden. Er is bij normaal gebruik géén gevaar van overladen of brandgevaar, en de lader doet geavanceerd en vaak volautomatisch zijn werk.
Natuurlijk zijn er allerlei varianten van de onderhoudslader, te koop op Druppellader.com, voor de uiteenlopende soorten accu’s, zoals qua type en qua grootte in Ah. Voor Gel, AGM, Start-Stop, Calcium (Ca/Ca), MF, natte loodzuur, EFB en Lithium. Onderhoudsladers zijn er voor 6V, 12V of 24V, voor motor en auto maar ook voor vrachtwagen, scooter en scootmobiel onder andere. Van de hanteerbare laders voor 12V voertuigen – zoals de CTEK MXS 5.0 en de Telwins met Pulse Tronic – tot de professionele onderhoudsladers zoals voor 24V voertuigen met zeer hoge ampèrages. Er zijn ook onderhoudsladers voor heel specifieke doeleinden zoals, om maar één voorbeeld te geven, in maritieme omgevingen.
Hier volgen de functionaliteiten die veel onderhoudsladers hebben:
Noot: dezelfde, vergelijkbare functies kunnen bij verschillende laders en merken bekend staan onder een andere naam. Zo heeft elk merk zijn eigen benamingen voor bijvoorbeeld koudecompensatie, reconditionering en pulserend laden.
Laden: elektronisch ingeregelde laadstroom, processor gestuurd, met LCD voor het volgen van de voortgang.
Pulse Tronic: functie van Telwin onderhoudsladers; stemt het precieze programma af aan de hand van de geselecteerde soort batterij.
Diagnosefunctie: om te bepalen hoeveel lading de accu kan accepteren en vasthouden, en welke herstelfuncties deze nodig heeft.
Er zijn ook onderhoudsladers die ultiem gebouwd zijn om accu’s en alternators / dynamo’s uitgebreid te testen, alvorens te laden en onderhouden.
Start: Testen van startvermogen.
Alternator: testen van het oplaadvermogen van de alternator.
Automatische desulfatie (Recovery): herstel / ontzwaveling van gesulfateerde accu’s.
Speciale reconditionering of herconditionering (Recond): om sterk ontladen accu's, met zuurafzetting tot gevolg, te herstellen.
AGM optie: oplossing voor het optimaliseren van de prestaties en levensduur van start-stop accu's.
Temperatuurcompensatie: om ervoor te zorgen dat de onderhoudslader ook bij extreme temperaturen zijn oplaadwerk kan doen. Sommige laders zijn er zelfs expliciet voor ontworpen. Met de functie Cold (of vergelijkbare term) past de lader of tester het laadprogramma aan, voor een optimale werking, kwaliteit en levensduur van de accu.
Veel onderhoudsladers doorlopen een x-aantal processor gestuurde oplaadstappen en instelbare programma’s met verschillende opties, afgestemd op het type accu en de capaciteit ervan.
Float laden: druppelladen, ofwel stapsgewijs tussentijds bijladen zonder te overladen.
Pulse: periodiek pulserend afgeven van minieme stroomhoeveelheden, louter bedoeld om de accu actief te houden.
Supply: handig voor als de accu vervangen moet worden, aangezien deze functie het tijdelijk accu-loze voertuig voorziet van een stabiele stroom. Dat behoudt de elektronische instellingen van het voertuig.
ZIE OOK: Hoe accu goed onderhouden.
Onderhoudsladers werking: het aansluiten op de accu
Hoe sluit je een onderhoudslader aan op de accu van de motor, scooter of auto?
Samengevat werkt dit als volgt.
Ten eerste, vind een veilige locatie met goede ventilatie, aangezien er bij het laden explosieve gassen kunnen vrijkomen.
Schakel de lader nog niet in. Houd het liefst ook de stroom er nog af, om fouten te voorkomen. Koppel eerst de bijbehorende accuklemmen aan de accupolen. Begin met de rode klem (de plus): aan de plus van de accupool. Koppel daarna de zwarte klem (de min) aan de min accupool. Raak alleen de lader zelf en de beveiligde handgrepen van de klemmen aan.
Schakel de stroom van de lader in. Voer voor zover nodig de juiste instellingen in, zoals in elk geval het voltage en het ampèrage. Zie daarvoor ook de handleiding van de lader (feitelijk de allereerste stap). Afhankelijk van de lader gebeurt een kleiner of groter deel van de instellingen al volautomatisch. Controleer de instellingen en zet de lader aan.
Zolang als de auto, motor, scooter of ander voertuig of vaartuig stilstaat, kan de onderhoudslader aangesloten blijven. Juist dat is een grote meerwaarde van dit product, zoals uitvoerig beschreven op deze pagina.
Klaar? Schakel dan eerst de acculader weer uit. Koppel daarna pas los, in omgekeerde volgorde. Bij twijfel, ventileer eerst (nogmaals) de ruimte. Pas sowieso altijd op met vonken en open vuur.
Ga desgewenst naar: onze uitgebreide, stapsgewijze beschrijving van hoe een onderhoudslader aansluiten.
Onderhoudsladers van alle merken op Druppellader.com
De vele onderhoudsladers die Druppellader.com verkoopt zijn gemaakt door merken zoals ABSAAR (goedkoop én goede kwaliteit), BatteryLabs (hoogwaardige acculaders), CTEK (degelijk, betrouwbaar, veilig en gebruiksvriendelijk), Einhell (budgetmerk), GYS (betaalbaar merk met uitgebreide range), Mastervolt (toonaangevend merk), Noco Genius (mooie ‘middenklasser’), Tecmate Optimate (met ‘klassiekers’ van topkwaliteit), Telwin (brede ‘alleskunner’ met een hoge standaard in kwaliteit en Victron (Victron Energy, Nederlandse fabrikant, hoge kwaliteit). Bekijk ons scherp geprijsde aanbod.
Disclaimer
Ondanks een grote mate van zorgvuldigheid in het vervaardigen van de content op deze pagina, is Druppellader.com niet aansprakelijk voor onverhoopte fouten, onvolledigheid of andere tekortkomingen van deze uitleg. Noch kan Druppellader.com, zijnde wederverkoper en géén installateur, aansprakelijk worden gesteld voor enig foutief gebruik van de via ons gekochte producten en eventuele negatieve gevolgen daarvan. Lees altijd de gebruiksaanwijzing, ken de van toepassing zijnde wet- en regelgeving en win bij twijfel altijd verder informatie in. Zie ook onze disclaimer: 4.b Content en aansprakelijkheid.