Startkabels gebruiken

Startkabels gebruiken: hoe doe je dat? Startkabels gebruiken doe je in de volgende 15 overzichtelijke stappen. Zie ook de ‘let op-aandachtspunten’. Staat u stil? Helpt iemand met de accu van zijn of haar auto om de lege batterij van uw auto te starten? Met wellicht uw smartphone in de hand is hier te vinden hoe startkabels gebruiken ook alweer werkt.

In dit artikel:

  • Startkabels: wat zijn het
  • Hoe gebruiken (en ontkoppelen)?
  • Aandacht voor veilig gebruik
  • Welke soorten startkabels zijn er en wat zijn de verschillen
  • Lege accu? Preventieve tips & alternatieve oplossingen
  • Startkabels kopen

NAAR DE SHOP!

 

Wat zijn startkabels?

Startkabels zijn een hulpmiddel voor het starten van een auto of ander voertuig met een lege accu. Hierbij is ook een hulpvoertuig (hulpaccu) nodig. Met sterke elektriciteitskabels komt een elektrische verbinding tot stand tussen de goede accu en de lege accu. Dankzij deze verbinding laadt de lege accu bij en is starten met betreffende voertuig weer mogelijk.

Startkabels bestaan uit een rode kabel en een zwarte kabel. Zowel de rode als de zwarte kabel heeft aan beide uiteinden een accuklem. In de volksmond heet deze ook wel krokodillenklem. De tweemaal twee klemmen hebben dezelfde kleur (zwart of rood) als de aangesloten kabel. Met de accuklemmen bevestigt de gebruiker de startkabels aan de corresponderende positieve (+) respectievelijk negatieve polen (-) van beide accu’s.

Vooraf

Wat is vooraf nodig voor het starten van een lege accu met de accu van een ander voertuig?

  • Een goede set startkabels, passend bij het voertuig
  • Een hulpauto of ander voertuig met een accu van vergelijkbare capaciteit
  • Stappenplan voor het gebruiken van startkabels (zie hieronder)
  • Duidelijkheid over hoe je startkabels veilig kunt aansluiten en gebruiken

Startkabels


Veilig startkabels gebruiken

Met de volgende aandachtspunten kun je veilig de startkabels gebruiken. De veiligheid heeft hier betrekking op het voorkomen van vonken, brand, brandwonden en eventueel ontploffingsgevaar (van de accu). Dit zijn voor de gebruikers belangrijke voorzorgsmaatregelen. Maar het veilig gebruiken én juist gebruiken van startkabels voorkomt ook storing of beschadiging van elektronica. Het is bij dit laatste belangrijk om piekspanning te voorkomen.

Zo sluit je veilig startkabels aan:

  • Hanteer de juiste volgorde (zie onderstaande stappenplan).
  • Gebruik veilige startkabels van een goed merk en goede kwaliteit.
  • Vermijd brandende sigaretten, aanstekers en open vuur (!).
  • Zorg indien mogelijk voor een goede ventilatie.
  • Zorg dat de rode en de zwarte accuklemmen elkaar niet (kunnen) raken.
  • Zorg ook dat de accuklemmen de carrosserie van het voertuig niet raken.
  • Zorg dat beide voertuigen (hulpauto en auto met pech) elkaar niet raken.
  • Schakel vooraf alle stroomverbruikers uit; media, airco, verwarming, et cetera.
  • Wees extra voorzichtig bij het aankoppelen en loskoppelen van de klemmen.

Ná het starten van het hulpvoertuig is het juist wél verstandig om tijdelijk de grotere stroomverbruikers in te schakelen. Zoals de blower en/of de achterruitverwarming. Dit helpt om piekspanning te voorkomen en dient daarmee als bescherming van de voertuig-elektronica. Deze piekspanning treedt vooral op bij het verwijderen van de startkabels.

Startkabels gebruiken


Zo werkt het gebruiken van startkabels: volg deze stappen

Lees eerst de tekst hierboven onder het kopje ‘Vooraf’. Vervolgens volg je deze stappen voor het gebruiken van startkabels.

STARTKABELS GEBRUIKEN STAP 1

Plaats het hulpvoertuig dicht bij het voertuig met de lege accu (‘neus aan neus’). Lees ook verderop deze pagina over de benodigde lengte van de startkabels. Zorg echter wel dat beide voertuigen elkaar NIET raken.

STAP 2

Schakel de motor van beide auto’s uit. Bevestig pas daarna de startkabels volgens de volgende stappen.

STAP 3

Open de beide motorkappen.

STAP 4

Beide accu’s (die van de hulpauto en de auto met een lege batterij) hebben een plus: een metalen knop met daarop het ‘+’ teken.

Bevestig eerst de accuklem van de rode startkabel aan deze positieve pool van de hulpaccu.

STAP 5

Bevestig de accuklem van het andere uiteinde van de rode kabel aan de positieve pool van de lege accu.

STAP 6

Beide accu’s (die van de hulpauto en de auto met een lege batterij) hebben ook een min: (meestal) een metalen knop met daarop het ‘-’ teken.

Bevestig de accuklem van de zwarte startkabel aan deze negatieve pool van de hulpaccu.

STAP 7

Bevestig de accuklem van het andere uiteinde van de zwarte kabel aan de negatieve pool van de auto met lege accu.

Let op: bevestig deze zwarte accuklem bij de ‘pechauto’ op een blank (niet geverfd), metalen massapunt in het motorblok of op het chassis. Bijvoorbeeld op een bout, moer of takeloog. Doe dit op reële afstand van de accu of (brandstof)leidingen. De reden is dat, vooral bij het straks weer verwijderen van de klemmen, er een vonk kan optreden. Hierdoor kan er ‘knalgas’ ontstaan als die vonk in aanraking komt met gasmengsel zoals bij de accu. Bovendien maak je op deze wijze van bevestigen aan de carrosserie een zo gunstig mogelijke stroomkring. Dit verhoogt de kans en snelheid van slagen van de starthulp.

STAP 8

Start de hulpauto.

Schakel daarna de verwarming aan (blower en achterruit) van deze auto. Dit vangt de hoge piekstroom op, zoals vermeld ter bescherming van de elektronica van het voertuig.

Laat de motor een kleine vijf minuten draaien, zodat de hulpaccu zelf voldoende elektriciteit ontvangt (ofwel goed kan opladen).

STAP 9

Start de auto waarvan de accu starthulp nodig heeft.

Gelukt? Laat de beide motoren dan nog enkele minuten draaien. Zo zal ook de lege accu alvast zoveel mogelijk opladen.

STAP 10

Schakel de motor van het hulpvoertuig uit.

STAP 11

Maak de startkabels weer los, in omgekeerde volgorde van hoe deze zijn aangesloten.

Dus eerst:

Verwijder de zwarte accuklem van de (derhalve zwarte) kabel van de negatieve pool van de auto waarvan de accu leeg was.

STAP 12

Verwijder de zwarte accuklem van de negatieve pool van de hulpauto.

STAP 13

Verwijder de rode accuklem van de (derhalve rode) kabel van de positieve pool van de (voorheen) lege accu.

STAP 14

Verwijder de rode accuklem van de positieve pool van de hulpauto.

STAP 15

Laat de motor van de geholpen auto draaien.

Rij er nog een kwartier tot een half uur mee, het liefst op een snelweg of andere weg(en) waar je redelijk door kan rijden.

Zo laadt de (wellicht verouderde, kwetsbare accu) weer het best en snelst bij.

Gebruik nu juist weer níet de accu-slurpende voorzieningen zoals blower en achterruitverwarming.

Gebruiken startkabels


Starten met kabels niet gelukt?

Het kan natuurlijk zijn dat het starten van het voertuig met een lege accu niet is gelukt, ook al bezit u goede startkabels. Dat zal dan heel goed kunnen liggen aan de batterij zelf. Het kan immers zijn dat deze te diep ontladen is geraakt, te oud is of gewoon echt kapot is.

Ook zou het zo kunnen zijn dat de dynamo niet meer naar behoren functioneert. Deze is immers onmisbaar om de accu te helpen opladen. Lukt het starten niet, houd dan ook rekening met deze optie. Eventueel is hulp van een garagemonteur dan de juiste oplossing.

Lukt het starten dankzij de startkabels wel? Dan nog kan het goed zijn dat de accu aan vervanging toe is. Een lege accu is immers vaak een teken dat deze niet meer in goede staat is. In deze webshop kun je ook een nieuwe accu kopen.

Soorten startkabels

Welke soorten startkabels zijn er?

Er zijn verschillen in kwaliteit, lengte, diameter van de koperen kern.

Hetzelfde geldt voor de capaciteit. Hoeveel ampère kunnen de kabels aan?

Er zijn ook verschillen in toepassingen: zijn ze voor een benzineauto of diesel bestemd?

Daarnaast zijn er diverse soorten startkabels als het gaat om extra functies.

Bij dit laatste zal de beslissing voor welke startkabels kopen ook afhangen van de vraag of deze voor particulier of professioneel gebruik zijn.


Wat betreft de lengte:

Vanzelfsprekend kan de lengte variëren. Deze hangt vaak ook enigszins samen met de diameter en capaciteit. Een kabelafmeting van ongeveer 3 tot 3,5 meter is voor het gemiddelde setje startkabels voor de auto gangbaar. Dit is ruim voldoende om twee auto's, via de accuklemmen, met elkaar te verbinden. Een lengte van bijvoorbeeld 4,5 of ruim 5 meter geeft wat meer marge, bijvoorbeeld voor als de hulpauto niet gemakkelijk dicht bij de pechauto geparkeerd kan worden.

Wat betreft de capaciteit:

Startkabels kunnen sterk variëren in het ampèrage die ze aankunnen. Hoeveel nodig is, hangt (vooral) af van de cilinderinhoud (cc). Zo zijn er bijvoorbeeld booster cables van en voor max. 250A, 350A, 500A, 800A, 1000A en hoger, geschikt voor cilinderinhoud oplopend van 1600 cc, 3000 cc, 4000 cc, 4500 cc, 5500 cc en 7000 cc tot groter. Daarbij heeft een diesel bij eenzelfde cilinderinhoud kabels met een hogere ampèrage nodig dan een benzineauto.

Voorbeeld:

Een set startkabels van max. 350A is geschikt voor 5500 cc benzineauto's / 3000 cc diesels.

Noot: hoe méér ampère, hoe dikker de kabel.

Wat betreft de diameter:

Dit hangt vaak samen met het soort voertuig waarvoor de startkabels dienst moeten doen. Zoals: voor benzine of diesel? Voor een auto of vrachtwagen? Een startkabel met een grotere diameter van de koperen kern is er vooral voor diesel. Dikkere startkabels zijn hier nodig om te voorkomen dat de kabels doorbranden, aangezien de startstroom hoger is. Dunnere startkabels zijn vooral geschikt voor benzine. Een variant met grotere diameter is vaak geschikt voor beide typen verbrandingsmotor. Door de bank genomen volstaat bij benzine een dikte van zo’n 16-25 millimeter. Voor diesel is 25-35 millimeter doorsnee nodig. Bij zware vrachtwagens kom je al gauw op een benodigde diameter van 35-50 millimeter.

Tip: er zijn dus ook startkabels met voldoende dikte die geschikt zijn voor zowel benzine, diesel, auto als vrachtwagen. Wel is het zo dat hoe zwaarder de kabel, hoe duurder. Gebruik je startkabels alleen voor de benzineauto dan kies je natuurlijk voor dunner = goedkoper.


Wat betreft de kwaliteit en duurzaamheid:

Natuurlijk zijn er de nodige verschillen in kwaliteit. Startkabels van hoge kwaliteit zul je eerder vinden in de gerespecteerde webshops die producten in huis hebben van bekende merken. Daarnaast zijn er natuurlijk ook goede budgetmerken te vinden. Beide staan hier.

Goed geïsoleerde koperen kabels en dito (of messing) accuklemmen zijn meestal de standaard. Ook verschillen in kwaliteit van het materiaal zelf – en daarmee hoe lang ze meegaan – speelt een rol. Ook kunnen extra’s zoals een draagtas en bijvoorbeeld ledverlichting invloed hebben op de kwaliteitsbeleving.

Het eerste, de draagtas, wordt vaak meegeleverd en heeft meerdere voordelen. Namelijk: de startkabels gaan makkelijk mee in de auto, zijn ook thuis (in de garage of schuur) compact op te bergen, liggen zo altijd voor het grijpen én laten geen vuil achter. Het tweede voorbeeld, de LED-lampjes, bieden kwaliteit bij het gebruiken van de kabels. De verlichting bevindt zich in dat geval op alle krokodillenklemmen. Handig voor in het donker langs de weg...

Opbergtas startkabels Startkabels met led Draagtas voor startkabels

 

Startkabels met extra functies: geavanceerd voor professioneel gebruik

Voor de meeste doeleinden, zeker voor de particulier, zijn gemiddelde startkabels prima. Je wilt weer op weg geholpen worden, en ‘that’s it’. Maar er zijn ook moderne, geavanceerde startkabels. Mogelijk handig voor de particulier, maar vooral voor de (semi-)professional.

Voorbeelden van geavanceerde startkabels:

Met electric control. Zoals de Power Line Electronic Control van Telwin. Deze startkabels zijn voorzien van batterijtester, beveiliging tegen ompolen, dynamo-controle en preventieve bescherming voor elektronica tegen piekbelasting. Dit product heeft bovendien een display, vlakbij de accuklemmen, zodat deze altijd goed zichtbaar is, ook tijdens de hulpstart.
Startkabels met haspel en met voltmeter. Zoals de Jump Leads REEL 350A. De haspel met voltagemeter toont op een display de (rest)spanning van de defecte accu, evenals de spanning van de hulpaccu.
• Er zijn ook startkabels die bij omgekeerde polariteit een geluidssignaal geven.



Geen startkabels bij de hand?

Plotseling – want stilstaan met een lege accu komt altijd plotseling – startkabels nodig? Of dit moment liever voorkomen? Lees dan deze preventieve tips en overige opties voor het starten van een auto of ander voertuig met een lege batterij.

  • Preventief: zorg eenvoudigweg nu alvast voor een set startkabels voor in de auto. Dankzij de opbergtas kun je deze vaak ook makkelijk in de auto kwijt. Vanaf dan geldt: altijd én direct bij de hand. Zie: Startkabels kopen.
  • Preventief: wellicht nog handiger is het kopen van een jumpstarter. Dan heb je géén hulpaccu meer nodig, dus ook geen andere auto / persoon! Lees hieronder alvast kort over wat een jumpstarter (startbooster) is en welke voordelen deze heeft.
  • Preventief: onderhoud de accu van je voertuig goed. Dit kun je onder andere doen met een druppellader. Dat is zeker bij koude temperaturen, ook bij een motor, van belang. Lees hieronder alvast kort over wat een druppellader is.
  • Preventief of ná het geslaagd starten: koop een nieuwe accu. Zie de informatie hierboven.
  • Sta je op dit moment stil en heb je géén startkabels? In geval van nood is het natuurlijk altijd mogelijk om de ANWB of andere wegenwacht te bellen. Overigens is het tijdig kopen van startkabels beduidend goedkoper.

Wat is een druppellader?

Een druppellader onderhoudt de accu van de motor, auto, scooter of ander elektrisch voertuig of vaartuig. Dit type lader kan vastgekoppeld blijven aan de accu, ook als deze ondertussen is volgeladen. Door geautomatiseerd telkens weer even in werking te treden om de accu bij te laden, blijft deze in de beste conditie.

Met een druppellader blijft de accu altijd vol en nog belangrijker: zo raakt deze dus ook niet leeg. Evenmin bij koude temperaturen en/of langdurige stilstand. Onderhoudsladers met elektrische Pulse-functie geven zelfs elk uur (of vergelijkbare periode) een pulsje stroom aan de accu af. Dit is dan bedoeld om de accu óók te behoeden voor sulfatering.

Lees meer: Hoe een druppellader gebruiken.

Wat is een jumpstarter of startbooster?

Een jumpstarter of startbooster is een starter met een eigen accu. Ze zijn er in robuuste uitvoeringen voor professioneel gebruik, maar ook in kleinere varianten die zéér compact zijn. Deze laatste zijn juist (ook) bedoeld voor de particulier om mee te nemen in de auto. Zorg er uiteraard wel voor dat de interne accu van de jumpstarter is opgeladen / regelmatig wordt bijgeladen.

Dit product is een goed alternatief voor startkabels, zeker omdat hiervoor niet de hulp nodig is van een andere auto(mobilist). Daarmee kun je het probleem zelf, snel en onafhankelijk oplossen. Zowel startkabels als een jumpstarter in de auto hebben liggen, biedt nog meer zekerheid.

Startkabels kopen

Startkabels kopen

Het kopen van startkabels kan eenvoudig online, in deze webshop. Wij zorgen voor een snelle en zorgvuldige levering van elke bestelling. Wij hebben veel booster cables op voorraad. Per set startkabels schrijven we alle specificaties nauwkeurig op, zodat de juiste set eenvoudig te vinden is. Let ook op de prijs: in deze shop staan zeker goedkope startkabels. En er is een heel ruime keuze: van eenvoudig tot meer luxere uitvoeringen.

 

Disclaimer
Ondanks een grote mate van zorgvuldigheid in het vervaardigen van de content op deze pagina, is Druppellader.com niet aansprakelijk voor onverhoopte fouten, onvolledigheid of andere tekortkomingen van deze uitleg. Noch kan Druppellader.com, zijnde wederverkoper en géén installateur, aansprakelijk worden gesteld voor enig foutief gebruik van de via ons gekochte producten en eventuele negatieve gevolgen daarvan. Lees altijd de gebruiksaanwijzing, ken de van toepassing zijnde wet- en regelgeving en win bij twijfel altijd verder informatie in. Zie ook onze disclaimer: 4.b Content en aansprakelijkheid.

 

Startkabels gebruiken