Wat is een MPPT laadregelaar en hoe werkt het?

Wat een MPPT laadregelaar precies is en hoe deze solar regelaar werkt? U leest het hier. Er zijn twee typen laadregelaars: naast de MPPT-variant is er ook de PWM laadregelaar. De eerste - Maximum Power Point Tracker - is geavanceerder (en duurder) want weet uit een zonnepaneel in principe het maximale vermogen te halen.

Wat doet eigenlijk een laadregelaar?

Een laadregelaar verzorgt de juiste elektrische stroom (met de juiste laadspanning) van het zonnepaneel naar de accu van een apparaat. Het is een onmisbare schakel, want deze voorkomt overladen én onderladen van de accu. Als u de accu rechtstreeks zou kunnen aansluiten op het zonnepaneel, zal de batterij en daarmee het apparaat veel sneller kapot gaan. Een daglichtpaneel direct op de batterij aansluiten, is dus niet hoe het moet. De laadregelaar houdt bij het bepalen van de juiste spanning bovendien rekening met het type accu. Is het een AGM, Gel of Lithium batterij?

Maximaal rendement uit solar paneel met MPPT

Een MPPT regelaar zet het vermogen uit de zonnepanelen zodanig om, dat het met de geleverde elektrische stroom zo maximaal mogelijk aan de spanningsbehoefte van de accu voldoet. Bij een hoger verbruik van de accu zal dat méér zijn dan in rusttoestand. Een MPPT laadregelaar kan worden aangesloten op een zonnepaneel met een substantieel hogere nominale spanning dan de accuspanning zelf. De MPPT regelaar zal dan eveneens een maximaal laadrendement voor de accu uit de panelen halen. En is er minder zonlicht? Ook dan is het rendement van een MPPT laadregelaar hoog. Tot soms wel 30 procent hoger dan dat een PWM laadregelaar zou weten te behalen.

Onderscheid MPPT en PWM laadregelaar

Daarmee komen we meteen tot het grote verschil tussen een MPPT - en een PWM laadregelaar: de duidelijk hogere opbrengst bij de eerste. Zeker naarmate het spanningsverschil tussen het zonnepaneel en accu toeneemt. Maakt u gebruik van grote en of meerdere, in serie geschakelde zonnepanelen? Dan is een MPPT laadregelaar al helemaal – normaal gesproken – een logische keus. Bij kleinere zonnepanelen (onder de 100Wp) ligt de verhouding tussen de mindere opbrengst maar ook een lagere aanschafprijs gunstiger voor de PWM (Pulse Width Modulation) laadregelaar. Lees ook: Wat is een PWM laadregelaar? Echter, bij grotere systemen loont het al gauw om te kiezen voor de hogere aanschafprijs, maar ook veel ruimere energieopbrengst van een MPPT.

 

Lees meer
Filter uw producten





















Pagina 2 van 4